Słodka alternatywa na Tłusty Czwartek dla osób, które nie przepadają za pączkami, czy faworkami. Idealne do kawy, kruchutkie, bardzo proste w przygotowaniu rogaliki z marmoladą z owoców leśnych i wiórkami kokosowymi.

Proste rogaliki z marmoladą
Przepis na rogaliki z marmoladą z owoców leśnych
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 220 g kremowego serka
- 1 żółtko
- cukier puder
- wiórki kokosowe
- sól
Konfitura z owoców leśnych
- 200 g świeżych lub mrożonych owoców leśnych
- 100 g cukru
Sposób przygotowania
- Do garnka wrzucamy owoce leśne, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 60 minut, aż zaczną puszczać sok.
- W misce ubijamy masło i kremowy serek do momentu uzyskania puszystej i jednolitej masy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną, 1 łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto do momentu, aż mąka przestanie być widoczna. Przenosimy ciasto na folię spożywczą, starannie owijamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
- Kiedy ciasto się chłodzi i owoce zaczęły już puszczać sok możemy przygotować marmoladę. Gotujemy na niewielkim ogniu owoce leśne przez około 30 minut i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na 60 minut. Jeżeli po tym czasie marmolada jest zbyt rzadka to ponownie gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i na obsypanym mąką blacie rozwałkowujemy jedną część na duże cienkie koło ( brzegi nie muszą być idealne ). Następnie rozprowadzamy cienką warstwę marmolady i posypujemy wiórkami kokosowymi. Dzielimy ciasto na trójkąty i każdy z nich zwijamy, zaczynając od brzegu, a kończąc na środku. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta.
- Przenosimy przygotowane rogaliki z marmoladą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby trójkątny koniuszek ciasta znalazł się pod rogalikiem.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i smarujemy rogaliki glazurą z żółtka. Pieczemy 20-25 minut do momentu, aż rogaliki się zarumienią. Gotowe rogaliki ostawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
- Smacznego!
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!