Makaron z pesto z suszonych pomidorów

Makaron z pesto z suszonych pomidorów

Makaron z pesto z suszonych pomidorów, kurczakiem, rukolą, startym parmezanem i świeżą bazylią. Idealna propozycja na szybki obiad. W prostocie siła! Wystarczy dobry makaron, blender, kilka składników i pyszne danie z makaronem gotowe.

Makaron z pesto

Makaron z pesto z suszonych pomidorów:

Składniki

Ilość porcji: 2

  • Pierś z kurczaka – 200 g
  • Makaron spaghetti – 150 g
  • Rukola – 100 g
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Pesto:

  • Suszone pomidory – 100 g
  • Orzechy nerkowca – 30 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 10 świeżych liści bazylii
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól

Makaron z pesto

Przygotowanie

  1. Orzechy nerkowca podsmażamy na patelni, parmezan trzemy na tarce, czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na pesto miksujemy za pomocą robota kuchennego lub blendera na gładką masę. Jeżeli będzie zbyt gęste dodaj więcej oliwy.
  2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente.
  3. Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy i odstawiamy.
  4. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy gotowe pesto z suszonych pomidorów i podgrzewamy około minuty. Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy chwilę. Wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy świeżą rukolę, mieszamy i gotowe.
  5. Podajemy ze świeżą bazylią i startym parmezanem.
  6. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 1 320,4 kcal
  • Białko: 80,2 g
  • Tłuszcze: 46,7 g
  • Węglowodany: 144,9 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 660,2 kcal
  • Białko: 40,1 g
  • Tłuszcze: 23,3 g
  • Węglowodany: 72,5 g

Makaron z pesto

 

Sprawdź również ten przepis – makaron tagliatelle.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*