Makaron z kurkami i szpinakiem

Makaron z kurkami i szpinakiem

Makaron z kurkami i szpinakiem nie dość, że nie wymaga długich przygotowań, to w dodatku jest absolutnie przepyszny i zawsze wychodzi. Sezon na kurki w pełni dlatego warto to wykorzystać, ponieważ to bardzo smaczne grzyby. Możecie być pewni, że z tym przepisem obiad będzie należał do udanych!

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami i szpinakiem:

Składniki

Ilość porcji: 2

  • Twój ulubiony makaron – 150 g
  • Kurki – 300 g
  • Szpinak – 200 g
  • Śmietanka kremówka – 200 ml
  • 1 niewielka cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka orzeszków pini
  • 1 łyżka parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzamy, zostawiając około 2-3 łyżek wody z gotowania.
  2. Kurki płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekany czosnek wraz z drobno pokrojoną cebulą. Orzeszki pini lekko kruszymy i wsypujemy na patelnię. Całość mieszamy. Dodajemy szpinak i kurki, sól, pieprz i podsmażamy na dużym ogniu około 3 minut. Dolewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia – wówczas sos zacznie gęstnieć.
  3. Kiedy sos już zgęstnieje dodajemy makaron wraz z wodą i mieszamy aż do połączenia się składników.
  4. Makaron z kurkami nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem, orzeszkami pini i gotowe.
  5. Smacznego!

 

Makaron z kurkami

Sprawdź również ten przepis – makaron z pesto.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*