Gęsta i aromatyczna, pikantna pasta paprykowa do słoików. Idealna do tortilli, pizzy, jako dip, na kanapki czy jako marynata do mięs. Smakuje wspaniale i gwarantuję, że jeśli ktoś raz spróbuje tej pasty, to już nie sięgnie po gotowy ketchup!

Pikantna pasta paprykowa do słoików
Składniki
- 1 kg czerwonej papryki
- 4 papryczki chilli
- 1 średnia czerwona cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka pieprzu
- garść liści bazylii
Sposób przygotowania
- Dokładnie myjemy czerwone papryki i papryczki chilli, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Pieczemy aż skórka się pomarszczy i zrobi się czarna. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
- Następnie zdejmujemy skórkę z papryki i papryczek chilli, kroimy na kawałki i oczyszczamy z nasion. Jeśli chcesz, żeby pasta była ostrzejsza zostaw nasiona z papryczek chilli.
- W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy paprykę i papryczki chilli.
- Całość doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, cukrem i dusimy około 30 minut, aż sok odparuje.
- Na koniec wrzucamy garść liści bazylii i miksujemy blenderem na gładką masę.
- Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez około 30 minut.
- Smacznego!
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!