Cielęcina – przepis na obiad taki, że palce lizać! Połączenie cielęcego mięsa z pysznym śmietankowym sosem to uczta dla naszego podniebienia. Cielęcina może być podawana z młodymi ziemniakami albo ziemniaczanym puree a nawet z kaszą. Wybór dodatku należy do Ciebie. Dobrym dodatkiem będzie także smaczna, świeża surówka z ulubionych warzyw.
Składniki:
Cielęcina – przepis na obiad:
– półkilowa cielęcina
– śmietanka 12%
– olej
– masło
– 1 łyżeczka mąki
– przyprawy: pieprz, sól, suszony, sproszkowany czosnek, gałka muszkatołowa, liść laurowy
Do dekoracji:
– bazylia – świeże liście
Sposób przygotowania:
1. Umyć mięso i pokroić na małe kawałeczki.
2. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć kawałki cielęciny.
3. Smażyć tak długo, aż cielęcina się nieco zarumieni.
4. Następnie przekładamy cielęce kawałki do niewielkiego garnka, zalewamy zimną wodą (pół litra), dodajemy laurowy liść i całość gotujemy.
5. Na patelni, na której smażyliśmy wcześniej kawałki cielęciny, rozpuszczamy łyżkę masła.
6. Wrzucamy na patelnię pokrojoną w plasterki cebulę.
7. Czekamy aż cebula się zeszkli i przekładamy do garnka z kawałkami gotującego się mięsa.
8. Dodajemy przyprawy: czosnek, gałkę muszkatołową według uznania.
9. Tak doprawioną cielęcinę dusimy na małym ogniu przez godzinę, a następnie wlewamy do niej śmietankę 12% (125 ml) i dodajemy łyżeczkę mąki.
10. Wszystko zagotowujemy i na koniec doprawiamy pieprzem oraz szczyptą soli.
Całkowity czas przygotowania: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji: 3 porcje
Trudność: średnia
Koszt: średni
Danie z cielęciny w sosie śmietankowym można na koniec udekorować listkami świeżej bazylii. Będzie pięknie wyglądało i pachniało. Idealnie skomponuje się z młodymi ziemniakami, ale jeśli nie preferujemy ziemniaków, można śmiało dodać nawet kaszę jaglaną lub gryczaną. Nie zapomnijmy o świeżych warzywach dla dopełnienia całości dania. Taki przepis na obiad można wykorzystać zarówno, gdy przyjdą goście, jak i wtedy, gdy najdzie nas ochota na coś naprawdę pysznego! Smacznego obiadu!
Add Comment