Cielęcina – przepis na obiad taki, że palce lizać! Połączenie cielęcego mięsa z pysznym śmietankowym sosem to uczta dla naszego podniebienia. Cielęcina może być podawana z młodymi ziemniakami albo ziemniaczanym puree a nawet z kaszą. Wybór dodatku należy do Ciebie. Dobrym dodatkiem będzie także smaczna, świeża surówka z ulubionych warzyw.
Danie z cielęciny w sosie śmietankowym można na koniec udekorować listkami świeżej bazylii. Będzie pięknie wyglądało i pachniało. Idealnie skomponuje się z młodymi ziemniakami, ale jeśli nie preferujemy ziemniaków, można śmiało dodać nawet kaszę jaglaną lub gryczaną. Nie zapomnijmy o świeżych warzywach dla dopełnienia całości dania. Taki przepis na obiad można wykorzystać zarówno, gdy przyjdą goście, jak i wtedy, gdy najdzie nas ochota na coś naprawdę pysznego! Smacznego obiadu!

Cielęcina przepis na obiad
Składniki
- 500 g cielęciny
- 1 śmietanka 12%
- olej
- masło
- 1 łyżeczka mąki
- szczypta soli, pieprzu, sproszkowanego czosnku, gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
- Umyć mięso i pokroić na małe kawałeczki.
- Na patelni rozgrzać olej i ułożyć kawałki cielęciny.
- Smażyć tak długo, aż cielęcina się nieco zarumieni.
- Następnie przekładamy cielęce kawałki do niewielkiego garnka, zalewamy zimną wodą (pół litra), dodajemy laurowy liść i całość gotujemy.
- Na patelni, na której smażyliśmy wcześniej kawałki cielęciny, rozpuszczamy łyżkę masła.
- Wrzucamy na patelnię pokrojoną w plasterki cebulę.
- Czekamy aż cebula się zeszkli i przekładamy do garnka z kawałkami gotującego się mięsa.
- Dodajemy przyprawy: czosnek, gałkę muszkatołową według uznania.
- Tak doprawioną cielęcinę dusimy na małym ogniu przez godzinę, a następnie wlewamy do niej śmietankę 12% (125 ml) i dodajemy łyżeczkę mąki.
- Wszystko zagotowujemy i na koniec doprawiamy pieprzem oraz szczyptą soli.