Krucha i soczysta karkówka to idealna propozycja na rodzinnego grilla. Jest to doskonała alternatywa dla osób niezbyt przepadającymi za kiełbaskami, czy szaszłykami. Najlepiej smakuje podana z domowym sosem, pieczonymi ziemniakami i wiosenną sałatką.
Składniki na ok 4 porcje :
– 8 dużych plastrów karkówki
Marynata:
– 2 łyżeczki musztardy – najlepiej Dijon, jeśli wolisz inne smaki, możesz wybrać swoją ulubioną.
– 4 duże łyżki ketchupu – łagodnego lub pikantnego, według uznania.
– 5 łyżek oliwy z oliwek, lub oleju.
– 2 cebule ( jeżeli lubisz możesz dodać białą i czerwoną, dzięki temu zyskasz intensywniejszy smak).
– 4 – 5 ząbków czosnku.
– przyprawy ( sól, pieprz, majeranek, słodka papryka ).
Sposób przygotowania:
1: Cebule obieramy kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lub bardzo drobno siekamy.
2: Mieszamy musztardę i ketchup, do powstałej masy dodajemy cebulę, czosnek oraz oliwę z oliwek (lub olej).
3: Do marynaty dodajemy przyprawy: szczyptę soli, pieprzu, majeranek oraz słodką paprykę i dokładnie mieszamy.
4: Mięso zalewamy powstałą marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. Należy pamiętać, aby całe mięso było pokryte marynatą – dzięki temu zyska ono doskonały smak.
5: Po upływie 12 godzin, a najlepiej na godzinę przed grillowaniem wyciągamy mięso z lodówki.
6: Na mocno rozgrzany grill wykładamy pojedynczo plastry karkówki. Grillujemy z każdej ze stron polewając marynatą. Czas grillowania to około 15 minut na każdą stronę.
7: Zdejmujemy przygotowane mięso z grilla i układamy na talerzu. Do karkówki polecamy upieczonego na grillu ziemniaka oraz sałatkę.
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina
Czas marynowania: 12 godzin
Ilość porcji: 4
Trudność: łatwa
Koszt: średni
Karkówka jest banalnie prostym daniem – nawet zupełni amatorzy poradzą sobie z jej przyrządzeniem. Niewątpliwą zaletą tego dania jest łatwa dostępność składników. Jeżeli nie posiadasz grilla danie to możesz przyrządzić w domu – wystarczy, że użyjesz patelni grillowej, lub piekarnika.
Smacznego !