Żurek z kiełbasą i ziemniakami to polska zupa posiadającą wieloletnią tradycję. Sprawdzi się on zarówno na zwykły obiad jak i wielkanocny posiłek w rodzinnym gronie. Żurek można wzbogacić o wyrazisty boczek lub jajko ugotowane na twardo. Dzięki temu zupa będzie jeszcze bardziej sycąca.
Składniki.
- natka pietruszki
- włoszczyzna- 1 porcja
- cebula- 1 sztuka
- czosnek- 1/2 ząbki
- wędzony boczek- 60 g
- biała kiełbasa (surowa)- 750 g
- ziemniaki- 500/600 g
- żurek (zakwas)- 550 ml
- sól- 1,5 łyżeczki
- suszony majeranek- 2 łyżeczki
- pieprz- do smaku
- liść laurowy- 3 sztuki
- ziele angielskie- 6 sztuk
- śmietana 30%- 200 ml
- jaja ugotowane na twardo- 5/7 sztuk
- woda do gotowania
Wykonanie.
- Warzywa wchodzące w skład włoszczyzny umyć i obrać. Następnie marchew pokroić na plastry średniej grubości, a cebulę na dość drobną kostkę. Posiekane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą (1,5-2 l). Potem dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut.
- W międzyczasie należy pokroić ziemniaki oraz boczek w kostkę a kiełbasę w grubsze plastry. Boczek i kiełbasę podsmażyć lekko na patelni.
- Po upływie czasu do garnka można już ziemniaki pokrojone wcześniej w kostkę, a także podsmażony boczek i kiełbasę
- Zawartość naczynia należy gotować kolejne 20-25 minut na małym ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec można dodać majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
- Następnie należy dodać zakwas, po czym całość gotować na niewielkim ogniu około 5 minut. Na sam koniec pozostaje wlać śmietanę 30%, co pozwoli zabielić zupę. Potem można ewentualnie dodatkowo doprawić danie.
- Żurek z kiełbasą i ziemniakami można od razu podawać, z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi na połówki albo ćwiartki.
Czas przygotowania: 1-1,5 godziny
Ilość porcji: 5-7
Trudność: łatwe
Przedstawiony wyżej przepis na żurek z kiełbasą i ziemniakami to tradycyjny przepis, który można modyfikować w oparciu o własne preferencje smakowe. Gęsta zupa doskonale sprawdzi się w chłodniejszy dzień.
Kategorie
Przepisy na zupyPrzepis na idealne naleśniki
Autor: Kamila - sie 20, 2020
Przepis na barszcz biały z kiełbasą
Autor: Kamila - sie 28, 2020