Przepis na szakszukę – pyszne danie z Bliskiego Wschodu

Szakszuka to popularne danie kuchni Bliskiego Wschodu, które doskonale sprawdza się jako pożywne i sycące śniadanie. Przyrządzana w krajach takich jak Izrael, Libia, Tunezja, Egipt czy Maroko szakszuka jest...


Szakszuka to popularne danie kuchni Bliskiego Wschodu, które doskonale sprawdza się jako pożywne i sycące śniadanie. Przyrządzana w krajach takich jak Izrael, Libia, Tunezja, Egipt czy Maroko szakszuka jest daniem, którego nazwa oznacza po prostu bałagan.
Aby ją przygotować nie potrzebujemy wielu składników, skomplikowanych czynności czy umiejętności kulinarnych. Bazuje na jajkach oraz pomidorach. Z jej przyrządzeniem poradzi sobie nawet kulinarny laik. 

Lista składników do przygotowania szakszuki

 

  1. puszka pomidorów krojonych lub ok. cztery świeże dojrzałe i słodkie
  2. średnia cebula
  3. ząbek czosnku
  4. ½ czerwonej papryki
  5. 3 jajka
  6. łyżka harrisy lub kawałek strąka ostrej papryczki (w zależności od upodobań, choć oryginalnie danie powinno być pikantne)
  7. przyprawy: kmin rzymski, sól, świeżo zmielony pieprz, opcjonalnie chilli

Jak przygotować szakszukę?

  1. Pomidory pokroić w małą kostkę a następnie poddusić na na oliwie z oliwek i zeszklonej cebuli.
  2. Dodać pozostałe składniki – paprykę (pokrojoną w kosteczkę), czosnek oraz przyprawy. 
  3. Harrisę zetrzeć w moździeżu.
  4. Przygotowujemy trzy wgłębienia w uzyskanym sosie pomidorowym.
  5. W przygotowane wgłębienia wbijamy jajka.
  6. Przykrywamy i gotujemy jajka przez ok 3 minuty. 
  7. Żółtko powinno być półpłynnej konsystencji.
  8. Gotowe danie doprawiamy świeżą natką pietruszki, kolendrą lub bazylią.
  9. Danie podajemy na patelni. 

 

Jak widać przygotowanie szakszuki nie jest zadaniem trudnym. Co więcej, możemy urozmaicić tą potrawę dodając do niej inne składniki, wedle uznania. Doskonale smakuje bowiem wzbogacona oregano, chili, słodką lub ostrą papryką. Szakszukę podajemy z pieczywem. Doskonale smakuje również w towarzystwie hummusu.

Jeśli więc poszukujesz egzotycznej a jednocześnie prostej w przygotowaniu potrawy, która zaskoczy twoich bliskich – szakszuka jest dokładnie tym czego potrzebujesz by zaskoczyć ich w niecodzienny, ciekawy sposób.
Zwyczajowo szakszukę spożywa się jako pierwszy posiłek dnia, niemniej jednak doskonale sprawdzi się również jako sycąca kolacja.

Kategorie
Przepisy na dania wegetariańskie
No Comment

Leave a Reply

*

*

Oprogramowanie dla gastronomii
oprogramowanie dla gastronomii
Zamawiaj jedzenie online
zamawiaj jedzenie online

Podobne artykuły