Dobry deser potrafi poprawić nastrój każdemu. Warto więc znać ciekawe przepisy na słodkie dania z różnych zakątków świata. Dziś przedstawiamy propozycję pochodzącą z Włoch. Canoli, zwane również rurkami sycylijskimi są w stanie spełnić oczekiwania nawet największych łasuchów.
 Ich przygotowanie może wydawać się nieco problematyczne i skomplikowane, niemniej jednak warte są naszego wysiłku. Canoli doskonale pasują nie tylko jako deser do głównego posiłku, ale również jako słodki poczęstunek na przyjęcie. Sprawdźmy więc w jaki sposób je przygotować.

Przepis na włoskie canolli - słodkie rurki sycylijskie
Składniki
- 125 g mąki pszennej
 - 1/2 łyżeczki kakao
 - odrobina cynamonu
 - odrobina soli
 - 1 jajko
 - 10 g cukru pudru
 - 15 g miękkiego masła
 - 3 łyżki białego wina słodkiego
 - 375 g serka ricotta
 - 60 ml śmietany kremówki
 - 1/4 szklanki cukru pudru
 - posypki - posiekane pistacje, czekoladowe kuleczki
 - 50 g gorzkiej czekolady
 - 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
 
Instrukcje
- Białko oddziel od żółtka.
 - Wymieszaj ze sobą mąkę, sól, kakao, cynamon, cukier puder, żółtko, miękkie masło i wino.
 - Zmiksuj wszystkie składniki.
 - Pozyskaną masę masę folią i pozostaw na 60 minut w temperaturze pokojowej.
 - Podziel ciasto na 3-4 części. Każdą część osobno ugniataj, wałkuj. Powtarzaj kilkakrotnie aby napowietrzyć masę.
 - Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka o wielkości ok 5 cm.
 - Krążki ciasta nawijaj wokół metalowych foremek.
 - Sklej je białkiem jajka.
 - Rozgrzej olej do ok 170 stopni.
 - Zanurzaj w nim foremki z ciastem.
 - Odsącz je z tłuszczu.
 - Odsącz serek ricotta i zmieszaj go z cukrem oraz ubitą wcześniej śmietaną.
 - Potrzyj czekoladę i skórkę cytrynową.
 - Wmieszaj potarte wiórki czekolady i cytryny do masy z serka i śmietany.
 - Nadziej rurki.