Dobry deser potrafi poprawić nastrój każdemu. Warto więc znać ciekawe przepisy na słodkie dania z różnych zakątków świata. Dziś przedstawiamy propozycję pochodzącą z Włoch. Canoli, zwane również rurkami sycylijskimi są w stanie spełnić oczekiwania nawet największych łasuchów.
Ich przygotowanie może wydawać się nieco problematyczne i skomplikowane, niemniej jednak warte są naszego wysiłku. Canoli doskonale pasują nie tylko jako deser do głównego posiłku, ale również jako słodki poczęstunek na przyjęcie. Sprawdźmy więc w jaki sposób je przygotować.

Lista składników do przygotowania canoli

  1. 125 g mąki pszennej
  2. 1/2 łyżeczki kakao
  3. odrobina cynamonu
  4. odrobina soli
  5. jajko
  6. 10 g cukru pudru
  7. 15 g miękkiego masła
  8. 3 łyżki białego wina (koniecznie słodkiego)
  9. 375 g serka ricotta
  10. 60 ml śmietany kremówki
  11. 1/4 szklanki cukru pudru
  12. różnego rodzaju posypki, np. posiekane pistacje, czekoladowe kuleczki
  13. 50 g gorzkiej czekolady
  14. 2 łyżeczki skórki startej z cytryny

Jak przygotować canoli – słodkie rurki sycylijskie?

  1. Białko oddziel od żółtka.
  2. Wymieszaj ze sobą mąkę, sól, kakao, cynamon, cukier puder, żółtko, miękkie masło i wino.
  3. Zmiksuj wszystkie składniki.
  4. Pozyskałą masę masę folią i pozostaw na 60 minut w temperaturze pokojowej.
  5. Podziel ciasto na 3-4 części. Każdą część osobno ugniataj, wałkuj. Powtarzaj kilkakrotnie aby napowietrzyć masę.
  6. Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka o wielkości ok 5 cm.
  7. Krążki ciasta nawijaj wokół metalowych foremek.
  8. Sklej je białkiem jajka.
  9. Rozgrzej olej do ok 170 stopni.
  10. Zanurzaj w nim foremki z ciastem.
  11. Odsącz je z tłuszczu.
    Odsącz serek ricotta i zmieszaj go z cukrem oraz ubitą wcześniej śmietaną.
  12. Potrzyj czekoladę i skórkę cytrynową.
  13. Wmieszaj potarte wiórki czekolady i cytryny do masy z serka i śmietany.
  14. Nadziej rurki.

 

Jak widać, przygotowanie canoli wymaga od nas nieco wprawy i zaangażowania. Niemniej jednak jest to deser, który jest w pełni wart zachodu. Co więcej, jeśli przygotujemy je kilkukrotnie możemy mieć pewność, że nabierzemy doświadczenia, dzięki któremu zawsze będą smakowały wprost idealnie. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *