Przepis na włoskie canolli – słodkie rurki sycylijskie

Dobry deser potrafi poprawić nastrój każdemu. Warto więc znać ciekawe przepisy na słodkie dania z różnych zakątków świata. Dziś przedstawiamy propozycję pochodzącą z Włoch. Canoli, zwane również rurkami sycylijskimi...


Dobry deser potrafi poprawić nastrój każdemu. Warto więc znać ciekawe przepisy na słodkie dania z różnych zakątków świata. Dziś przedstawiamy propozycję pochodzącą z Włoch. Canoli, zwane również rurkami sycylijskimi są w stanie spełnić oczekiwania nawet największych łasuchów.
Ich przygotowanie może wydawać się nieco problematyczne i skomplikowane, niemniej jednak warte są naszego wysiłku. Canoli doskonale pasują nie tylko jako deser do głównego posiłku, ale również jako słodki poczęstunek na przyjęcie. Sprawdźmy więc w jaki sposób je przygotować.

Lista składników do przygotowania canoli

  1. 125 g mąki pszennej
  2. 1/2 łyżeczki kakao
  3. odrobina cynamonu
  4. odrobina soli
  5. jajko
  6. 10 g cukru pudru
  7. 15 g miękkiego masła
  8. 3 łyżki białego wina (koniecznie słodkiego)
  9. 375 g serka ricotta
  10. 60 ml śmietany kremówki
  11. 1/4 szklanki cukru pudru
  12. różnego rodzaju posypki, np. posiekane pistacje, czekoladowe kuleczki
  13. 50 g gorzkiej czekolady
  14. 2 łyżeczki skórki startej z cytryny

Jak przygotować canoli – słodkie rurki sycylijskie?

  1. Białko oddziel od żółtka.
  2. Wymieszaj ze sobą mąkę, sól, kakao, cynamon, cukier puder, żółtko, miękkie masło i wino.
  3. Zmiksuj wszystkie składniki.
  4. Pozyskałą masę masę folią i pozostaw na 60 minut w temperaturze pokojowej.
  5. Podziel ciasto na 3-4 części. Każdą część osobno ugniataj, wałkuj. Powtarzaj kilkakrotnie aby napowietrzyć masę.
  6. Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka o wielkości ok 5 cm.
  7. Krążki ciasta nawijaj wokół metalowych foremek.
  8. Sklej je białkiem jajka.
  9. Rozgrzej olej do ok 170 stopni.
  10. Zanurzaj w nim foremki z ciastem.
  11. Odsącz je z tłuszczu.
    Odsącz serek ricotta i zmieszaj go z cukrem oraz ubitą wcześniej śmietaną.
  12. Potrzyj czekoladę i skórkę cytrynową.
  13. Wmieszaj potarte wiórki czekolady i cytryny do masy z serka i śmietany.
  14. Nadziej rurki.

 

Jak widać, przygotowanie canoli wymaga od nas nieco wprawy i zaangażowania. Niemniej jednak jest to deser, który jest w pełni wart zachodu. Co więcej, jeśli przygotujemy je kilkukrotnie możemy mieć pewność, że nabierzemy doświadczenia, dzięki któremu zawsze będą smakowały wprost idealnie. 

Kategorie
Przepisy na dania z makaronem
No Comment

Leave a Reply

*

*

Oprogramowanie dla gastronomii
oprogramowanie dla gastronomii
Zamawiaj jedzenie online
zamawiaj jedzenie online

Podobne artykuły