Przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem

Dania kuchni tajskiej znajdują coraz większe uznanie w naszym kraju. Pokochaliśmy egzotyczne połączenia smaków, dzięki którym możemy urozmaicić naszą codzienną kuchnię. Poza flagowymi potrawami, z których słynie ta kuchnia...


Dania kuchni tajskiej znajdują coraz większe uznanie w naszym kraju. Pokochaliśmy egzotyczne połączenia smaków, dzięki którym możemy urozmaicić naszą codzienną kuchnię. Poza flagowymi potrawami, z których słynie ta kuchnia coraz częściej decydujemy się na eksperymenty, które łączą w sobie składniki znane z kuchni tajskiej z tymi, które wykorzystujemy na co dzień.
Poniżej przedstawiamy przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem, który jest dokładnym tego przykładem. To egzotyczna wariacja na temat rosołu, która spełni oczekiwania każdego miłośnika kuchni orientalnej.

Lista składników do przygotowania zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry*
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 małego bakłażana (lub kilka pieczarek lub pół małej cukinii lub pół papryki)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 100 g makaronu udon lub chow mein (pszennego)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • czerwona cebula, świeża kolendra, limonka do podania

Jak przygotować zupę tajską z kurczakiem i makaronem?

  1. Podsmażamy pastę curry na oliwie – najlepiej wykorzystując do tego garnek.
  2. Dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka.
  3. Smażymy przez ok 3 minuty.
  4. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażamy przez minutę.
  5. Do garnka dorzucamy pokrojonego bakłażana – smażymy przez ok 3 min.
  6. Dodajemy przyprawy – curry w proszku, cukier oraz sos rybny.
  7. Mieszamy i podgrzewamy.
  8. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok 5 min. 
  9. Dodajemy mleko kokosowe. 
  10. Odstawiamy z ognia. 
  11. Zupę podajemy z czerwoną cebulą pokrojoną na wiórki oraz świeżą kolendrą.
  12. Kawałki limonki, z których wyciska się sok wzbogacą smak zupy.

Jak widać, przygotowanie zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem nie jest trudne oraz czasochłonne. Zaś jej bogaty i niecodzienny dla wielu z nas smak z całą pewnością pozytywnie zaskoczy każdą osobę, która skosztuje tego egzotycznego dania.
Jeśli więc lubisz eksperymentować w kuchni – to propozycja, którą warto wypróbować.

Kategorie
Przepisy na zupy
No Comment

Leave a Reply

*

*

Oprogramowanie dla gastronomii
oprogramowanie dla gastronomii
Zamawiaj jedzenie online
zamawiaj jedzenie online

Podobne artykuły