Poszukując pomysłu na zdrowe i sycące danie obiadowe warto sięgać po tradycyjne przepisy. Obecnie wiele z nich dostępnych jest w odświeżonej, nowoczesnej wersji, która przypadnie do gustu miłośnikom intensywniejszych smaków oraz lżejszych potraw. Jedną z nich z całą pewnością są knedle. Przygotowywane w całym kraju w wielu różnych wariantach doczekały się atrakcyjnej i nowoczesnej wariacji na swój temat. Knedle serowe ze szpinakiem, bo o nich mowa przekonają do siebie nawet te osoby, które do tej pory nie przepadały za zdrowymi, zielonymi listkami. Knedle ze szpinakiem są pożywne, smakowite a przy tym naprawdę wartościowe. To posiłek, który doskonale sprawdzi się jako…
Latest in Przepisy
-
-
Sałatki makaronowe możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzają się zarówno jako danie do pracy, jak na kolację. Są nieodłączną potrawą podczas każdego przyjęcia czy spotkania. Jednym ze sposobów na ich przyrządzenie jest podanie sałatki z krewetkami. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników owoców morza. Sałatka z krewetkami jest nie tylko pyszna, ale również lekkostrawna i pełna składników odżywczych. Jej przyrządzenie jest niezwykle proste – nie zajmuje również dużo czasu. Z powodzeniem poradzi sobie z nią nawet kuchenny laik. Pamiętajmy, że kluczowe znaczenie ma odpowiednia jakość krewetek – stawiamy na świeże, pochodzące ze sprawdzonego źródła. Dbajmy również o to,…
-
Trudno wyobrazić sobie bardziej uniwersalne danie niż pyszne, kolorowe sałatki. Doskonale smakują jako posiłek do pracy lub szkoły, towarzyszą nam również podczas przyjęć i spotkań towarzyskich. Z czasem jednak najpopularniejsze sałatki zaczynają się nam nudzić. Dlatego też przedstawiamy przepis na sałatkę w stylu orientalnym. W jej skład wchodzi nie tylko kurczak, ale również delikatny w smaku, bardzo estetycznie prezentujący się makaron ryżowy. Jednakże o jej atrakcyjności przesądza wasabi czyli zielony, japoński chrzan będący często stosowanym w tamtejszej kuchni dodatkiem. Sałatka jest lekko strawna, sycąca i przede wszystkim bardzo zdrowa. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnych połączeń smakowych tworząc…
- Przepisy na dania wegetariańskie
Przepis na szakszukę – pyszne danie z Bliskiego Wschodu
przez Magdalenaprzez MagdalenaSzakszuka to popularne danie kuchni Bliskiego Wschodu, które doskonale sprawdza się jako pożywne i sycące śniadanie. Przyrządzana w krajach takich jak Izrael, Libia, Tunezja, Egipt czy Maroko szakszuka jest daniem, którego nazwa oznacza po prostu bałagan. Aby ją przygotować nie potrzebujemy wielu składników, skomplikowanych czynności czy umiejętności kulinarnych. Bazuje na jajkach oraz pomidorach. Z jej przyrządzeniem poradzi sobie nawet kulinarny laik.
- Przepisy na zupyPopularne przepisy
Przepis na pileszkę – bułgarską zupę z kurczakiem
przez Magdalenaprzez MagdalenaTrudno wyobrazić sobie lepszy posiłek niż sycąca, wieloskładnikowa zupa. Dlatego też w naszym kraju bardzo często jako danie obiadowe podaje się rosół. Dziś przedstawiamy naszym czytelnikom wariację na temat tej zupy czyli pileszkę. To zupa, która jest niezwykle popularna w Bułgarii – wywodzi się zresztą z tamtejszej kuchni. Czym jest pileszka? To zupa z kurczaka, która zawiera w sobie bogactwo warzyw. Od dobrze znanego nam rosołu wyróżnia ją dodatek mleka oraz białego wina. Mleko sprawia, że staje się znacznie łagodniejsza zaś białe wino dodaje aromatu oraz wzbogaca jej smak.
- Przepisy na dania wegetariańskie
Lutenica – paprykowa pasta prosto z Bułgarii
przez Magdalenaprzez MagdalenaLutenica to lekko pikantna, paprykowa pasta warzywna, która doskonale nadaje się do przyrządzania wielu innych potraw. To między innymi doskonały dip do mięs oraz pieczywa. Pasta ta wykorzystywana jest również między innymi w Serbii, niemniej to Bułgarzy słyną z jej przygotowania w ogromnych ilościach. Każdego sezonu przygotowują ją w formie przetworów a następnie cieszą się nią przez cały rok. Czym jednak jest lutenica? Mówiąc najprościej to danie, w którym oprócz papryki znajdziemy bakłażany oraz całe bogactwo przypraw, wśród których wymienić możemy między innymi kumin, chili i czosnek
-
Som Tam to jedna z bardzo popularnych sałatek kuchni tajskiej. Pyszna, intensywna a jednocześnie lekka stanowi doskonały posiłek dla wszystkich osób, które kochają warzywa. W Tajlandii przygotowuje się ją w oparciu o zieloną papaję, jednakże w naszym kraju możemy mieć problem ze zdobyciem tego składnika. Dlatego też, zamiast papai możemy wykorzystać swojską kalarepę. Smak sałatki Som Tam możemy określić jako świeży, lekki, z wyczuwalnymi morskimi aromatami. Z powodzeniem przypadnie do gustu osobom, które lubią pikantne dania i nie boją się niecodziennych smaków.
-
Dania kuchni tajskiej znajdują coraz większe uznanie w naszym kraju. Pokochaliśmy egzotyczne połączenia smaków, dzięki którym możemy urozmaicić naszą codzienną kuchnię. Poza flagowymi potrawami, z których słynie ta kuchnia coraz częściej decydujemy się na eksperymenty, które łączą w sobie składniki znane z kuchni tajskiej z tymi, które wykorzystujemy na co dzień. Poniżej przedstawiamy przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem, który jest dokładnym tego przykładem. To egzotyczna wariacja na temat rosołu, która spełni oczekiwania każdego miłośnika kuchni orientalnej.
- Przepisy na dania z mięsemPopularne przepisy
Przepis na gulasz z wołowiny i małych cebulek
przez Magdalenaprzez MagdalenaGulasz to idealne, sycące danie obiadowe, które smakuje każdemu. Szczególnie, gdy wykonamy go z wysokiej jakości mięsa wołowego. Odpowiednio przyrządzone jest nie tylko aromatyczne i smakowite, ale również miękkie i kruche. Dlatego też przedstawiamy sprawdzony przepis na gulasz, w którym znajduje się nie tylko mięso wołowe, ale również spora ilość cebulek i aromatycznych przypraw. Wszystko to sprawia, że jest to potrawa, która choć jest bardzo łatwa w przyrządzeniu jest w stanie spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.