Makaron z kurkami i szpinakiem nie dość, że nie wymaga długich przygotowań, to w dodatku jest absolutnie przepyszny i zawsze wychodzi. Sezon na kurki w pełni dlatego warto to wykorzystać, ponieważ to bardzo smaczne grzyby. Możecie być pewni, że z tym przepisem obiad będzie należał do udanych!

Makaron z kurkami i szpinakiem
Składniki
- 150 g makaronu
- 300 g kurek
- 200 g szpinaku
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 niewielka cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka orzeszków pini
- 1 łyżka parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzamy, zostawiając około 2-3 łyżek wody z gotowania.
- Kurki płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekany czosnek wraz z drobno pokrojoną cebulą.
- Orzeszki pini lekko kruszymy i wsypujemy na patelnię. Całość mieszamy. Dodajemy szpinak i kurki, sól, pieprz i podsmażamy na dużym ogniu około 3 minut.
- Dolewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia – wówczas sos zacznie gęstnieć.
- Kiedy sos już zgęstnieje dodajemy makaron wraz z wodą i mieszamy aż do połączenia się składników.
- Makaron z kurkami nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem, orzeszkami pini i gotowe.
- Smacznego!
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!