Przepis na ciasto murzynek jest bardzo prosty w przygotowaniu i wykonaniu. Bez problemu sprawdzi się on u osób, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Pyszne mocno czekoladowe ciasto swoim intensywnym zapachem i delikatną konsystencją skusi niemal każdego.
Dzięki łatwości i szybkości wykonania przepis na ciasto murzynek sprawdzi się idealne na wiele okazji – od spotkań rodzinnych przez filmowe wieczory z kocem i herbatą. Ciasto z tego przepisu ma wilgotną konsystencję i łatwo rozpływa się w ustach. Nic tylko kosztować takich pysznych wypieków.

Przepis na ciasto murzynek
Składniki
- 100 ml wody
- 280 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 240 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Zagotuj wodę w garnku. Dodaj cukier, cukier waniliowy i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą.
- Pokrusz czekoladę na małe kawałki. Drobno posiekaj orzechy włoskie i migdały.
- Kiedy woda się z cukrem się zagotuje dodaj czekoladę, następnie masło. Mieszaj składniki do całkowitego rozpuszczenia.
- W osobnym naczyniu roztrzep jajka z szczyptą soli. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj mikserem lub mątewką.
- Mieszając dodaj do jajek rozpuszczoną czekoladę. Najlepiej lej wolnym strumieniem, aby nic nie zwarzyć.
- Dodaj posiekane orzechy włoskie i migdały do masy. Na koniec wymieszaj. Jeśli masz uczulenie na orzechy możesz pominąć ten krok lub dodać np. drobno pokrojone daktyle. Z nimi ciasto również będzie przepyszne.
- Formę do ciasta o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wlej masę czekoladową.
- Ustaw piekarnik na 180 stopni w termoobiegu. Piecz około 25 minut.
- Odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Możesz też zjeść ciasto, kiedy ostudzi się ono częściowo, wtedy czekolada w środku będzie delikatnie płynna.
- Smacznego!