Pomysł na śniadanie – frittata ze szpinakiem

Pomysł na śniadanie – frittata ze szpinakiem

Znudziły Ci się kanapki i jajecznica na śniadanie? Frittata ze szpinakiem, pomidorami, serem mozzarella i czerwoną papryką to świetny pomysł na śniadanie. To proste danie w sam raz dla osób, które nie chcą spędzać zbyt wiele czasu na przygotowaniu śniadania, a przy tym zdrowe, smaczne i sycące. Frittata przypomina pizze jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut. Wykorzystaj ten pomysł na śniadanie i pokombinuj z dowolnymi składnikami, które akurat masz w lodówce.

Składniki

Ilość porcji: 2

  • 6 jaj
  • 40 g czerwonej cebuli
  • 70 g czerwonej papryki
  • 70 g szpinaku
  • 70 g pomidorów
  • 70 g serca mozarella
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. W małej misce rozbij jajka, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Odłóż na bok.
  2. Szpinak dobrze umyj i oczyść. Cebulę posiekaj na drobne kawałki. Czerwoną paprykę, pomidory i ser mozarella pokrój w kostkę.
  3. Na rozgrzaną patelnie wrzuć cebulę i smaż do momentu aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodaj zmielony czosnek i mieszaj jeszcze przez chwilę.
  4. Następnie wrzuć czerwoną paprykę i smaż, aż zrobi się miękka. Dodaj szpinak, pomidory, ser mozarella i smaż do momentu, kiedy liście szpinaku zaczną więdnąć.
  5. Teraz możesz wlać jajka na patelnie, wymieszać i smażyć pod przykryciem całość, do momentu ścięcia się frittaty.
  6. Podawaj na gorąco lub zimno z dodatkiem świeżego szczypiorku.
  7. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 641,7 kcal
  • Białko: 56,4 g
  • Tłuszcze: 42 g
  • Węglowodany: 9,6 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 320,9 kcal
  • Białko: 28,2 g
  • Tłuszcze: 21,0 g
  • Węglowodany: 4,8 g

Pomysł na śniadanie - frittata

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*