Dania kuchni azjatyckiej cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. Coraz częściej decydujemy się również na ich przygotowywanie we własnych kuchniach. Jedną z potraw, która warto stworzyć samodzielnie jest japońska zupa ramen.
 Kojarzona z naszym swojskim rosołem jest jednak o wiele bogatsza w składniki a co za tym idzie bardziej różnorodna i pyszna. Co więcej, daje nam sporo możliwości kompozycyjnych, dzięki czemu każdy z nas może stworzyć ramen, który odpowiadać będzie naszym gustom i ulubionym smakom. Wbrew pozorom, przygotowanie pysznego ramenu nie jest wcale skomplikowane – poradzi sobie z tym każdy z nas.

Przepis na japońską zupę ramen
Składniki
- 1 kg kości wieprzowych
 - 1 kg kości drobiowych
 - 4 cebulki szalotki
 - 10 cm korzenia imbiru
 - 2 marchewki
 - wodorosty / algi konbu płat o wymiarach ok. 7x20cm
 - 1/2 główki czosnku
 - 80-100 ml sosu sojowego (shoyu)
 - 80 ml sake
 - 30 g suszonych grzybów shitake
 - 500 g świeżego makaronu ramen
 - dymka lub szczypiorek
 - 6 jajek
 - gotowane lub pieczone mięso wieprzowe
 - 200 g bok choy (pak choi)
 - olej sezamowy
 
Instrukcje
- Dzień wcześniej namoczyć grzyby.
 - Do dużego garnka włożyć kości i zalać je zimną wodą.
 - Zagotować na wolnym ogniu.
 - Odcedzić, przepłukać zimną wodą, włożyć do pustego garnka.
 - Obrać cebule.
 - Rozgnieść dla uwolnienia soku, podobnie w przypadku czosnku.
 - Pokroić świeży imbir oraz marchewkę.
 - Dodać do garnka z kośćmi.
 - Opłukać liść glonu i dodać do garnka. Całość zalać zimną wodą
 - Zagotować na dużym ogniu, zebrać szumowinę.
 - Gotować pod uchyloną pokrywą przez około 6 godzin na małym ogniu.
 - Przecedzić bulion przez sito.
 - Pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni.
 - Ugotować jajka.
 - Do bulionu dodać sake oraz sos sojowy.
 - Ułożyć w miskach makaron, mięso, pokrojone połówki jaja, grzyby shitake oraz inne dodatki.
 - Zalać bulionem.Posypać szczypiorkiem, kiełkami fasoli.
 - Skropić olejem sezamowym chili