Dania kuchni azjatyckiej cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. Coraz częściej decydujemy się również na ich przygotowywanie we własnych kuchniach. Jedną z potraw, która warto stworzyć samodzielnie jest japońska zupa ramen.
Kojarzona z naszym swojskim rosołem jest jednak o wiele bogatsza w składniki a co za tym idzie bardziej różnorodna i pyszna. Co więcej, daje nam sporo możliwości kompozycyjnych, dzięki czemu każdy z nas może stworzyć ramen, który odpowiadać będzie naszym gustom i ulubionym smakom. Wbrew pozorom, przygotowanie pysznego ramenu nie jest wcale skomplikowane – poradzi sobie z tym każdy z nas.
Lista składników do przygotowania zupy ramen
- 1 kg kości wieprzowych
- 1 kg kości drobiowych (np. korpus kurczaka, indyka)
- 4 cebulki szalotki
- 10 cm korzenia imbiru
- pół główki czosnku
- 2 marchewki
- wodorosty/algi konbu – płat o wymiarach ok. 7 x 20 cm
- ok. 80 – 100 ml japońskiego sosu sojowego (shoyu)
- 80 ml sake (wino ryżowe)
- 30 g suszonych grzybów shitake
- 500 g świeżego makaronu ramen lub 220 g suszonego
- dymka lub szczypiorek
- 6 jajek
gotowane lub pieczone mięso wieprzowe - 200 g bok choy (pak choy)
- olej sezamowy
Jak przygotować zupę ramen?
- Do dużego garnka włożyć kości i zalać je zimną wodą.
- Zagotować na wolnym ogniu.
- Odcedzić, przepłukać zimną wodą, włożyć do pustego garnka.
Obrać cebule. - Rozgnieść dla uwolnienia soku, podobnie w przypadku czosnku.
- Pokroić świeży imbir oraz marchewkę.
- Dodać do garnka z kośćmi.
- Opłukać liść glonu i dodać do garnka. Całość zalać zimną wodą.
- Zagotować na dużym ogniu, zebrać szumowinę.
- Gotować pod uchyloną pokrywą przez około 6 godzin na małym ogniu.
- Przecedzić bulion przez sito.
Dzień wcześniej namoczyć grzyby. - Pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni.
- Ugotować jajka.
- Do bulionu dodać sake oraz sos sojowy.
- Ułożyć w miskach makaron, mięso, pokrojone połówki jaja, grzyby shitake oraz inne dodatki.
- Zalać bulionem.
- Posypać szczypiorkiem, kiełkami fasoli.
- Skropić olejem sezamowym chili
Jak widać, przygotowanie zupy ramen we własnej kuchni, choć jest dość czasochłonne nie wymaga od nas specjalistycznych umiejętności kulinarnych. W zamian otrzymujemy egzotyczne, sycące i pełne składników odżywczych danie obiadowe.