Przepis na japońską zupę ramen

Dania kuchni azjatyckiej cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. Coraz częściej decydujemy się również na ich przygotowywanie we własnych kuchniach. Jedną z potraw, która warto stworzyć samodzielnie...


Dania kuchni azjatyckiej cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. Coraz częściej decydujemy się również na ich przygotowywanie we własnych kuchniach. Jedną z potraw, która warto stworzyć samodzielnie jest japońska zupa ramen.
Kojarzona z naszym swojskim rosołem jest jednak o wiele bogatsza w składniki a co za tym idzie bardziej różnorodna i pyszna. Co więcej, daje nam sporo możliwości kompozycyjnych, dzięki czemu każdy z nas może stworzyć ramen, który odpowiadać będzie naszym gustom i ulubionym smakom. Wbrew pozorom, przygotowanie pysznego ramenu nie jest wcale skomplikowane – poradzi sobie z tym każdy z nas.

Lista składników do przygotowania zupy ramen

 

  1. 1 kg kości wieprzowych
  2. 1 kg kości drobiowych (np. korpus kurczaka, indyka)
  3. 4 cebulki szalotki
  4. 10 cm korzenia imbiru
  5. pół główki czosnku
  6. 2 marchewki
  7. wodorosty/algi konbu – płat o wymiarach ok. 7 x 20 cm
  8. ok. 80 – 100 ml japońskiego sosu sojowego (shoyu)
  9. 80 ml sake (wino ryżowe)
  10. 30 g suszonych grzybów shitake
  11. 500 g świeżego makaronu ramen lub 220 g suszonego
  12. dymka lub szczypiorek
  13. 6 jajek
    gotowane lub pieczone mięso wieprzowe
  14. 200 g bok choy (pak choy)
  15. olej sezamowy

Jak przygotować zupę ramen?

  1. Do dużego garnka włożyć kości i zalać je zimną wodą.
  2. Zagotować na wolnym ogniu. 
  3. Odcedzić, przepłukać zimną wodą, włożyć do pustego garnka.
    Obrać cebule.
  4. Rozgnieść dla uwolnienia soku, podobnie w przypadku czosnku.
  5. Pokroić świeży imbir oraz marchewkę.
  6. Dodać do garnka z kośćmi.
  7. Opłukać liść glonu i dodać do garnka. Całość zalać zimną wodą.
  8. Zagotować na dużym ogniu, zebrać szumowinę.
  9. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około 6 godzin na małym ogniu.
  10. Przecedzić bulion przez sito.
    Dzień wcześniej namoczyć grzyby. 
  11. Pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni. 
  12. Ugotować jajka.
  13. Do bulionu dodać sake oraz sos sojowy.
  14. Ułożyć w miskach makaron, mięso, pokrojone połówki jaja, grzyby shitake oraz inne dodatki. 
  15. Zalać bulionem. 
  16. Posypać szczypiorkiem, kiełkami fasoli.
  17. Skropić olejem sezamowym chili

Jak widać, przygotowanie zupy ramen we własnej kuchni, choć jest dość czasochłonne nie wymaga od nas specjalistycznych umiejętności kulinarnych. W zamian otrzymujemy egzotyczne, sycące i pełne składników odżywczych danie obiadowe.

Kategorie
Przepisy na dania orientalne
No Comment

Leave a Reply

*

*

Oprogramowanie dla gastronomii
oprogramowanie dla gastronomii
Zamawiaj jedzenie online
zamawiaj jedzenie online

Podobne artykuły